Warsztaty Kulinarne

W dniu 4 kwietnia tego roku zostały zorganizowane Warsztaty Kulinarne jako jeden ze sposobów na aktywizację zawodową osób niepełnosprawnych. Wydarzenie miało miejsce w Strumieniu w Domu Pomocy Społecznej dla Chłopców.

Pomysłodawcą i koordynatorem była Basia Ormaniec – doradca zawodowy oraz dietetyk. Impreza została podzielona na dwie części : kulinarną i dydaktyczną. Część kulinarna została przygotowana przez naszą koleżankę Basię Ormaniec, z pomocą uczniów Szkoły Gastronomicznej z Bielska-Białej, którzy wyrazili chęć wzięcia udziału w przedsięwzięciu. Część dydaktyczna została poprowadzona przez specjalistów, którzy na co dzień pracują z osobami niepełnosprawnymi, są doradcami zawodowymi, nauczycielami, a także profesjonalnie zajmują się doradztwem zawodowym,  oraz środowiskami zagrożonymi bezrobociem. 

Członkinie Stowarzyszenia Ania Patera, Dorota Tomalik-Gałecka, Ewa Dunaj oraz Kasia Hankus rozpoczęły część dydaktyczną. Za pomocą ręcznie wykonanych (puzzle) materiałów dzieciaki układały kulinarne pyszności. Jednocześnie odbywała się część praktyczna przeznaczona dla nie co starszych chłopców, którzy pod okiem Kucharzy przygotowywali posiłek w formie pieczonych naleśników, osobiście sporządzali i dekorowali gofry, babeczki, ubijali śmietanę. Młodsze dzieciaki dekorowały kanapki. Wszystko zostało przygotowane z wielką pieczołowitością i zaangażowaniem. 

Zostały nawiązane przyjaźnie i niezwykle wzruszające relacje. Powstały plany aby impreza na stałe w sposób cykliczny wpisała się w nasze działania.

Pragniemy serdecznie podziękować koleżankom ze Stowarzyszenia za przygotowanie całości.

P1100456 P1100457 P1100462 P1100470 P1100488 P1100491 P1100502 P1100528